Somló Hegyi Programok

Fedezze fel a varázslatos Somlót ezzel az 5 izgalmas programmal!

Ha a legkülöncebb, legkülönlegesebb Tanú hegyet keresi, akkor nem kell sokáig böngésznie, hiszen a Kristály Hotel szomszédságában található varázslatos Somló minden bizonnyal kiérdemli ezt a címet. A Badacsony, a Szent-György hegy bejárása mellett érdemes időt fordítani a Somlóra is, hiszen megannyi látnivaló, és kaland várja Önt itt. Mutatunk is 5 nagyon jó programötletet, ami segít, hogy megismerje a Somló-hegyet!

#1. Az ikonikus Szent Margit-kápolna

Minden hegyen állnak olyan ikonikus épületek, amiket nem szabad kihagyni egyetlen kirándulás alkalmával sem, nincs ez máshogyan a Somló-heggyel sem. Az első ilyen épület, amit útba kell ejteni az a Szent Margit-kápolna, ami vásárhelyi oldalon áll egy hatalmas 300 éves hársfa mellett, rögtön a hegy nyergén, 295 méter magasságában. Bár a kápolna zárva van általában, kívülről is nagyon szép látvány, ráadásul a túraútvonal is innen indul a hegyre. A hegy kápolnái közül nemcsak a legismertebb, hanem a legnagyobb is ez.

#2. A kihagyhatatlan Somlói vár

Azt is megszokhattuk már, hogy a hegytetőket várak védik, fedezze fel a Somló-hegynek a romos várát is! Megközelítése olyan kalandos, mint maga a története. Az erdő kellős közepén áll a romos, történelmi szellemmel átjárt épület, amit annak idején még Mátyás király kedvenc hadvezére, Kinizsi Pál is birtokolt. Sajnos a történelem nem volt kegyes hozzá, de most éppen egy restauráláson megy át. A kővárát a legendák szerint még a tatárjárás után emelték.

#3. A legszebb panorámát adó Szent István-kilátó

Kápolna, vár, mi kellhet még egy hegyre? Egy kilátó! A varázslatos Somló természetesen büszkélkedik kilátóval is, ráadásul rögtön egy nagyon különlegessel, ami sokak szerint nemcsak a Balaton-felvidék, hanem az ország legszebb kilátója. Győződjön meg erről személyesen és fedezze fel az innen nyíló lélegzetelállító panorámát! Nemcsak a kilátás lélegzetelállító, hanem a története is! Nem elég, hogy államalapítónk, Szent István halálának 900. évfordulóján emelték a hegy bazaltköveiből az erődítményt, az utolsó szovjet katona távozását is itt jelentették be. A 432 méteren álló kilátóból szép időben szinte a fél Dunántúl belátható!

#4. Somlói borkóstoló

A Somló borai legendások, nem véletlenül, hiszen Magyarország egyik történelmi borvidékéről van szó. Érdemes tehát megkóstolni a helyi borokat. Út közben megállni egy kis pincénél, megpihenni, és a helyi nedűt kortyolgatni, igazi élmény! A Somló igazi tradicionális bora a juhfark, mi ezt ajánljuk kóstolásra! A hegy szoknyáján sorakozó pincék mellett, a somlói várhoz vezető út mellett található Bazalt Borteraszt is ajánljuk!

#5. Somlói Pálinkakóstoló

Bár a Somló alapvetően -a Balaton-felvidék többi területéhez hasonlóan a jó borairól híres- azért másféle különleges ital után is érdemes nézni. A Somló Spirit pálinkáit sem szabad kihagyni! Itt készül a Balaton Gin is, és pálinkás kávét is szolgálnak fel, és ha nincs koronavírus akkor még üzemlátogatást is tartanak.

 

Somló Fesztivál 2023. Éjszakai Pincetúra    2023. június 16. (Péntek) - 2023. június 18. (Vasárnap)

 

https://www.programturizmus.hu/ajanlat-somlo-fesztival.html